Bamija

Bamija

Da li tradicionalna bosanska kuhinja može zadovoljiti nas koji tragamo za zdravom prehranom? Može. Bamija/okra sadrži vitamin C, vitamin A, B6, folnu kiselinu, željezo i kalcij. U većim količinama može imati laksativni učinak pa se koristi kod konstipacije, regulira rad crijeva. Bamijina sluz, koju ona ispušta prilikom kuhanja, veže holesterol a poznata je i po svom djelovanju kao prirodni emulgator, zbog čega je ljudi često dodaju mnogim umacima kako bi se zgusnuli. Ima vrlo dobar učinak na hroničnu iscrpljenost i depresiju. Čaj od bamije se pokazao odličnim u liječenju gastritisa, Helicobacter pylori i drugih želučanih tegoba kao i u borbi protiv bronhitisa i astme. Bamija sadrži vlakna koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi. Također je i poznata kao afrodizijak. 100 grama bamije ima samo 33 kcal. Cijena zamrznute svježe Ledo bamije (300g) je 3,20 KM,a vezica suhe bamije oko 4-5KM.


Recept: 
1 kesica bamije 
350 g junetine 
1 crveni luk
1 velika mrkva
filtrirana voda – ADEPTO COMPANY
puter ili ulje
sol 
crveni i zeleni biber 
crvena paprika slatka i šafran

Dinstati na laganoj vatri junetinu, luk i mrkvu na masnoći uz sve začine osim šafrana. Po potrebi dodavati vodu. Smrznutu bamiju kao i šafran dodati nakon sat vremena i dinstati još 6-8 minuta. Poslužiti uz limun koji obogaćuje okus jela.

Share This!

Show Buttons
Hide Buttons