Blitva i inzulinska rezistencija?

Blitva i inzulinska rezistencija?

Energetska vrijednost 100 g svježe blitve iznosi samo 19 kcal. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Alfa-lipoenska kiselina pomaže metabolizmu glukoze, tačnije reguliše nivo šećera u krvi. Blitva sadrži i proteine i dijetetska vlakna koji također održavaju nivo glukoze u krvi stabilnim. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugljikohidrata pa nam daje duži osjećaj sitosti. Jedna je od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade, za razliku od drugog povrća ili voća.

U jednoj porciji blitve u značajnim količinama su dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo, riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen.Blitva je odličan izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama.

Razljevak sa blitvom

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 100 ml ulja
  • 100 ml kefira ili jogurta
  • 100 ml pavlake ili milerama
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g palente
  • 100 g bezglutenskog brašna
  • 100g travničkog sira
  • 500 g sitno izrezane blitve

Recept:  Pomiješati sve sastojke i izliti smjesu u tepsiju. Peći na 180 C 20-30 min, ovisno o jačini pećnice. Konzumirati uz sjajan Farma tečni jogurt.

Share This!

Show Buttons
Hide Buttons