Energetska vrijednost 100 g svježe blitve iznosi samo 19 kcal. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Alfa-lipoenska kiselina pomaže metabolizmu glukoze, tačnije reguliše nivo šećera u krvi. Blitva sadrži i proteine i dijetetska vlakna koji također održavaju nivo glukoze u krvi stabilnim. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugljikohidrata pa nam daje duži osjećaj sitosti. Jedna je od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade, za razliku od drugog povrća ili voća.
Ads:
U jednoj porciji blitve u značajnim količinama su dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo, riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen.Blitva je odličan izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama.
Razljevak sa blitvom
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 ml ulja
- 100 ml kefira ili jogurta
- 100 ml pavlake ili milerama
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g palente
- 100 g bezglutenskog brašna
- 100g travničkog sira
- 500 g sitno izrezane blitve
Recept: Pomiješati sve sastojke i izliti smjesu u tepsiju. Peći na 180 C 20-30 min, ovisno o jačini pećnice. Konzumirati uz sjajan Farma tečni jogurt.
ADS: