Homemade gluten-free tortilla

Homemade gluten-free tortilla

Riječ tortilla je nastala od španjolske riječi torta (što zaista znači torta 😂) i deminutiva -illa i bukvalno znači mala torta ili tortica. Ne znam koliko je to zaista istina, nama koji živimo život bez glutena i šećera ali je definitivno poslastica jer sa dijagnozom inzulinske rezistencije ni ovo ne smijemo konzumirati često.

Nemojte kupovati kukuruzne tortilje jer većinom sadrže pšenično brašno, ili ako su baš #glutenfree onda su pune aditiva. Najjednostavniji recept za kukuruzne tortilje: kukuruzno brašno, so, topla voda. Možete ovoj smjesi dodati i bezglutensko brašno i puter ali ja se držim onoga #keepitsimple.

 

Od smjese napravite nekoliko kuglica, svaku stavite na papir za pečenje, na nju foliju i polako istanjite da vam se ne bi raspale. Zagrijte tavu, bez masnoće, polako odvojite tortilju od papira za pečenje, i pecite po minutu sa svake strane. Od tortilja najčešće pravim tacose/burritose koje May najviše voli, sa mljevenom puretinom i svježim povrćem, a tortilje možete i izrezati na uske trokutiće i servirati uz crveni, guacamole ili omiljeni bijeli sos koji pravim od abc sira, malo vrhnja, acidofilnog mlijeka te svježeg peršuna, vlasca, mladog ili bijelog luka.

Tortilla chips je idealna bezglutenska grickalica za filmofile poput mene, a i odlična stvar za zabave uz čašu bijelog vina. Tortilje možete i zamrznuti, tako što između svake tortilje stavite papir za pečenje i umotate količinu potrebnu za jedan obrok u jednu vrećicu, i tako ste uvijek spremni za dašak Mexica. 

Share This!

Show Buttons
Hide Buttons