Monday lunch

Monday lunch

 

Supa od bundeve sa sjemenkama suncokreta i Kombu algama koje su bogate jodom i podstiču rad štitne žlijezde. Ja ih koristim umjesto sintetičkih hormona, i smanjile su moj TSH za nekoliko mjeseci.

Salata – baby leaf, rukola, valerijana i špinat, piletina iz domaćeg uzgoja, orasi i dressing koji uvijek sama pravim. Ovaj put je to dresing od senfa, malo ulja, soli i octa koji pravim u dressing shakeru koji sam dobila od mojih dragih prijatelja iz  Salisburija, Velike Britanije.

Recept:

Izrezati bundevu na sitne komade, i kuhati je dok ne omekša. Izmiksati štapnim mikserom, dodati malo vode u kojoj se kuhala dok ne dođete do željene gustine. Ja volim da je jako gusta jer mi onda može zamijeniti obrok. Nikad u nju ne dodajem mrkvu ili krompir – što su najčešće kombinacije, zbog visokog glikemijskog indeksa kuhane mrkve i krompira jer i sama bundeva ima GI 75. U supu dodam pečene Kombu alge koje istucam u avanu, i sjemenke suncokreta. A nekad samo acidofilno mlijeko, papar i sjemenke.

Share This!

Show Buttons
Hide Buttons