Zdravo jedi, zdravo rasti

Zdravo jedi, zdravo rasti

Ads:

Veliko zadovoljstvo je biti dio tima Prve Osnovne Škole Ilidža, koji od oktobra 2018 godine učestvuje u projektu „Zdrava ishrana u školama“. Projekat su implementirali UNICEF, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Partnerstvo za javno zdravlje. Veoma sam zahvalna direktoru škole Arifu Ćeloviću i učiteljici Dženani Kereš, kao i kompletnom  timu škole koji učestvuje u ovom projektu, na njihovim vizionarskim idejama i na spremnosti da svoje slobodno vrijeme posvete projektu koji će mnogo značiti djeci, njihovim roditeljima, i svim budućim generacijama. Imali smo nekoliko sjajnih radionica, ali je meni najdraži dio bila radionica u razredu moje kćerke May, gdje sam sa njenim prijateljima pravila zdrave kolačiće koje mogu nositi za užinu ili ih praviti za predstojeće praznike. Djeca već, na inicijativu učiteljice, imaju voćni dan kada za užinu nose isključivo voće, a od drugog polugodišta djeca su obećala i jedan dan u sedmici nositi zdravi sendvič. U moru proizvoda koji nas vrebaju s polica i reklama koje djeca gledaju na televiziji, ovo je ogroman korak za mnogu djecu, a i roditelje.

Kada sam razmišljala o zdravim kolačićima koji će djeci biti zanimljivi, naravno da su mi prvo napamet pali muffini koje sam napravila u dvije verzije. Postupak je isti kao i za kolač od rogača, čiji recept već možete naći na blogu, samo što smjesu stavljamo u kalup za muffine. Druga verzija je ista samo bez rogača i jabuka, sa domaćim pekmezom od jabuka bez dodanog šećera.

Ono što je djeci bilo mnogo interesantnije bile su kuglice od kokosa i kuglice od hurmi. Recept je jako jednostavan i ono što je bitno – bez glutena, bez laktoze, bez soje i bez šećera. Recept za kuglice od kokosa:  kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, kokosovo ulje, banana i po želji  – malo meda. Smjesu blendamo ili koristimo štapni mikser, zatim oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kokosovo brašno. Recept za kuglice od hurmi: hurme, orasi, rogač. Smjesu blendamo ili koristimo štapni mikser, zatim oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kakao.

Sve najbolje za predstojeće praznike, uz poruku da je i zdravo ukusno, želim vam od sveg srca.

ADS:

Share This!

Show Buttons
Hide Buttons

ADS: